Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Webinar over collectieve geothermische boringen

De transitie naar een duurzame verwarming is een verhaal van kansen en uitdagingen. Bond Beter Leefmilieu belicht tijdens een webinar op 5 december het potentieel van collectieve geothermische boringen om een micro-warmtenet te voeden.

Ontwerp zonder titel - 2023-11-03T122805.524
Adobe Stock

We kennen in Vlaanderen reeds enkele fossielvrije wijken die niet meer aangesloten zijn op het gasnetwerk, maar verwarmd worden via een klein warmtenet dat warmte put uit collectieve geothermische boringen. 

Het webinar brengt het verhaal van deze pilootprojecten.  De collectieve aanpak voor de verwarming van dergelijke wijken is vaak goedkoper en altijd efficiënter dan een individuele aanpak. In de toekomst kunnen collectieve geothermische boringen, zowel op publieke als private gronden, dan ook een belangrijke rol vervullen in de shift naar duurzame verwarming. 

Toch zijn er nog heel wat barrières waarmee zulke grondboringen vandaag geconfronteerd worden, op vlak van vergunning, regulering en uitbating. Tijdens het webinar wordt besproken wat lokale besturen en andere stakeholders kunnen doen om deze barrières te overwinnen.

Schrijf je hier in.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten