Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Wereldwaterdag: regenwaterdouchen doet je factuur met een derde dalen

Naar aanleiding van de Wereldwaterdag breekt Embuild Vlaanderen een lans voor optimaal hergebruik van regenwater. Als alle huishoudens in Vlaanderen douchen met regenwater, verbruiken zij 68,55 miljoen m³ leidingwater minder. Embuild Vlaanderen vraagt om douchewater niet langer te beschouwen als “water bestemd voor menselijke consumptie”.

Ontwerp zonder titel - 2024-03-21T152300.124
Adobe Stock

Vandaag zijn de regels dermate strikt dat je voor persoonlijke hygiëne enkel leidingwater kan bezigen. Volgens de bouwfederatie dient ‘behandeld’ regenwater voor douchen gepaard te gaan met kwaliteitseisen maar hoeft dat geen drinkwaterkwaliteit te zijn. 

“De technologie is voorhanden om in een woning opgevangen regenwater te behandelen en de kwaliteit te waarborgen bij gebruik voor persoonlijke hygiëne”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen. 

Ook douchen en baden kunnen met regenwater na behandeling. Maar dan dringt zich een aanpassing op in de regelgeving. Daarom vraagt Embuild Vlaanderen aan de Vlaamse overheid om een lans te breken bij de EU over douchen met behandeld regenwater. Uit de Grote Waterenquête uit 2022 (Vlakwa, Aquaflanders en UGent) blijkt meer dan 60% van Vlamingen bereid om te douchen met regenwater.

Wie regenwater optimaal recupereert en aanwendt, kan haar of zijn waterfactuur tot bijna een vierde herleiden. In totaal gaat het in Vlaanderen om een potentiële besparing van 166,81 miljoen m³ leidingwater. Mochten alle huishoudens regenwater gebruiken voor toilet, wasmachine, poetsen, planten en tuin, kan 98,26 miljoen m³ leidingwater bespaard worden. Als je daar ook nog douche en baden bijneemt, dan bespaar je nog extra 68,55 miljoen m³ leidingwater.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten