Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Wintercircus krijgt beo-veld

Luinstra Watermanagement realiseert in onderaanneming van Furnibo een beo-veld onder het Wintercircus in Gent. BEO staat voor: Boorgaten Energie Opslag. De boorwerken startten op 27 februari  en namen 14 dagen in beslag. Het Wintercircus zal verwarmd en gekoeld worden met warmte uit de grond.

wintercircus hoofdfoto
wouter rawoens

Onder de concertzaal van het Wintercircus komt een beo-veld met 34 boorgaten van 150 m diep. De stad Gent investeert 270.000 € in dit CO2-neutrale systeem. Dit is één van de stadsontwikkelingsprojecten waarbij Gent inzet op hernieuwbare energie. Gent wil tegen 2050 een klimaatneutrale stad zijn.

Sinds vorige zomer renoveert het stadsontwikkelingsbedrijf sogent de voomalige garage Mahy in het centrum van Gent. De werken schieten goed op. Het Wintercircus zal vanaf 2020 kantoorruimte bieden voor organisaties en bedrijven die werken rond digitale innovatie in media.

De kantoorruimtes komen rond een overdekt binnenplein, meteen het enige overdekte publieke plein van Gent. Onder de middenpiste komt een concertzaal voor 500 personen. Er is ook een café, een restaurant en een foyer voorzien. Opdat het plein het hele jaar door gebruikt kan worden voor publieke evenementen is een minimale comforttemperatuur noodzakelijk.

Beo-veld

Om het Wintercircus te verwarmen in de winter en te koelen in de zomers zet de stad Gent volop in op hernieuwbare energie. Onder de concertzaal van het Wintercircus komt een beo-veld van 240 m² met boorgaten van ongeveer 150 m diep. De temperatuur van de aarde is op deze diepte constant 8 tot 10° C. Beo staat voor boorgaten energie opslag. Een net van buizen waarin het water door de bodem gekoeld of verwarmd wordt, vormt als het ware een reusachtige verwarming onder de grond.

Het beo-veld zorgt voor verwarming in de winter en verkoeling in de zomer. Via een gesloten circuit van fijne buizen gevuld met water, dat door de ondergrond loopt, wordt in de zomer het water koeler door de temperatuur van de ondergrond. Dit gekoelde water zorgt in de zomer voor de koeling van het gebouw. In de winter wordt het water in de buizen door de ondergrond opgewarmd en met een warmtepomp op een hogere temperatuur gebracht voor ruimteverwarming.

Verwarmingsrevolutie 

“Dit project past perfect in de verwarmingsrevolutie van de stad Gent. We willen inzetten op het verwarmen van gebouwen zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. In plaats van olie, gas en steenkool halen we in de toekomst onze energie uit duurzame bronnen, zoals de aarde, de zon, wind of zelfs afvalwater. Het beo-veld onder het Wintercircus is een prachtig voorbeeld van de wijze waarop we aardwarmte gebruiken als bron”, vertelt Tine Heyse, de Gentse schepen van Milieu, Klimaat en Energie.

De techniek van verwarmen met grondwarmte wordt vandaag steeds meer gebruikt bij ziekenhuizen, musea en nieuwbouwprojecten in Gent. Ook individuele Gentenaars kunnen verwarmen met grondwarmte. Wie in een goed geïsoleerde halfopen of open woning woont, kan dit ook thuis overwegen. Burgers die willen weten hoe hun eigen verwarmingsrevolutie eruit ziet, kunnen gratis advies aanvragen bij De Energiecentrale.

Uniek aan dit beo-veld is dat deze techniek in het Wintercircus voor het eerst toegepast wordt voor het verwarmen van een overdekte publieke ruimte. Het beo-veld onder het Wintercircus is voorts ook uniek door de uitwisseling van warmte en koeling met het beo-veld van De Krook. Door een verschil in gebruik kan een warmteoverschot in het gebouw uitgewisseld worden met het andere gebouw en omgekeerd. Zo kan bv. het overschot aan warmte tijdens een concert in het Wintercircus ingezet worden voor de verwarming van de Krook.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten