Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Zes op de tien Belgen denken dat de oorlog de groene transitie zal versnellen

Meer dan zes op de tien Belgen denken dat de oorlog in Oekraïne en de hoge energieprijzen de groene transitie zullen versnellen en meer dan de helft van onze landgenoten ziet heil in een koppeling van de energieprijs aan de hoogte van het energieverbruik per gezin. Dit blijkt uit de recentste editie van de jaarlijkse Klimaatenquête die zopas door de Europese Investeringsbank (EIB) werd gepubliceerd. 

Zes op de tien Belgen denken dat de oorlog de groene transitie zal versnellen
Terwijl vorig jaar Covid-19 nog de grootste uitdaging was, schuift 80% van de Belgen nu economische en financiële problemen naar voren als hun grootste bezorgdheid. Op de tweede plaats komen de klimaatverandering en de achteruitgang van het milieu. Tegelijk vindt 86% dat de overheid te traag reageert en gelooft slechts 33% dat België erin zal slagen om tegen 2030 zijn koolstofuitstoot substantieel te verlagen.
 
Als de Belgen gevraagd wordt welke maatregelen het dringendst zijn, dan verwachten ze van hun overheid dat deze de prioriteit legt bij de ontwikkeling van hernieuwbare energie (43%), gevolgd door het diversifiëren van de energiebevoorrading om een te grote afhankelijkheid van één enkele leverancier te voorkomen (35%). Ook energiebesparende maatregelen scoren hoog in de prioriteitenlijst. Om het energieverbruik terug te dringen, zien zes op de tien Belgen in de eerste plaats heil in het heffen van een hoge belasting op verbruik met een sterk vervuilende impact, zoals zwaardere auto’s (SUV’s) en vliegtuigverkeer. 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten