Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Erfgoed

Citadel in Diest krijgt 2,6 miljoen euro erfgoedpremies

Het Agentschap Onroerend Erfgoed organiseert jaarlijks een oproep voor steun aan erfgoedprojecten. In totaal werden 99 dossiers ingediend en aan gespecialiseerde jury’s voorgelegd. Erfgoedstichting Vlaams-Brabant en de stad Diest dienden samen drie subsidieaanvragen voor de citadel in. Twee daarvan werden goedgekeurd, namelijk de  restauratie van de daken van de courtines en de gefaseerde herontwikkeling en economische invulling van de citadel.

citadel-plein

Fase 1 van de citadel omvat de restauratie van een deel van de courtines. Deze werken zullen voor 600.000 euro door Vlaanderen worden gesubsidieerd. Bedoeling is deze ruimtes om te bouwen tot een toeristisch onthaalpunt, een vernieuwd Pegasusmuseum en een citadelbelevingscafé. Ook de Hagelandse Academie voor Beeldende Kunst zal in de vernieuwde courtines onderdak vinden. In het najaar van 2023 zal een ontwerpteam worden aangesteld, eind 2024 zouden de werken starten. Voor de tijdelijke invulling van de overige courtines zoekt de stad een regisseur, die actief op zoek zal gaan naar geïnteresseerde huurders. Zo worden al de eerste fundamenten van een bruisend, nieuw stadsdeel gelegd. De gefaseerde herontwikelling en economische invulling van de citadel mag op een financiëring van twee miljoen euro rekenen en is voor een latere datum voorzien. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten