Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Erfgoed

De olifant van Tervuren is terug uit de kooi

Het standbeeld van een Afrikaanse olifant tegenover het AfricaMuseum in Tervuren is uit de steigers gehaald. De Regie der Gebouwen restaureerde het beeld met de financiële steun van de spelers van de Nationale Loterij. Het beeld kreeg zijn oorspronkelijke uitzicht en kleur terug. De komende weken wordt de sokkel van het beeld nog verder afgewerkt.

BKBC - 2024-09-02T154648.081
Regie der Gebouwen

Het ‘beeld van een Afrikaanse olifant’ is een beeldhouwwerk uit gewapend beton, dat werd vervaardigd door Albéric Collin (1886-1962) voor de wereldtentoonstelling van 1935. Doorheen de jaren raakte het beeld beschadigd, vooral door de interne wapening die corrodeert en uitzet.

Eind maart startten de restauratiewerken, uitgevoerd door Lapis Arte. Omdat het beeld beschermd is als monument, gebeuren de werken in nauw overleg met het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed.

Bij de restauratie werden zoveel mogelijk originele materialen en technieken gebruikt. De barsten in het beeld werden hersteld. De corrosie op blootliggende wapening werd verwijderd en er werd een corrosiebescherming voorzien. Onderdelen die een risico op afbreken konden inhouden, werden voorzien van bijkomende wapening. Ook de ontbrekende krul aan de slurf werd hersteld, evenals de speren van de krijgers op het beeld.

Er werd een nieuwe, dampdoorlatende verflaag voorzien in de oorspronkelijke grijze kleur van het beeld.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten