Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Erfgoed

Erfgoedjuweel 2023: wie verdient de monumentenprijs van Antwerpen?

Elke vijf jaar reikt de stad Antwerpen een prijs uit aan een pand met erfgoedwaarde dat een nieuwe bestemming kreeg of met zorg werd gerestaureerd. Het Erfgoedjuweel wil zo de aandacht vestigen op het belang van het behoud en de herwaardering van het cultureel erfgoed in de stad. De winnaar krijgt een trofee en een geldprijs van 4.000 euro.

erfgoedjuweel antwerpen

Dit jaar zijn er vijf finalisten die meedingen naar de prestigieuze titel:

  • Graaf Van Egmontstraat 56, een voormalig herenhuis uit de 19de eeuw dat nu dienstdoet als restaurant met bovenliggend twee appartementen. 
  • Hollandse Synagoge, een 19de-eeuwse synagoge die dankzij de restauratie opnieuw in gebruik als gebedsruimte. 
  • Gerechtsgebouw Britselei, een 19de-eeuws gerechtsgebouw dat Na een grondige restauratie vinden het hof van beroep, Parket-Generaal, arbeidshof, auditoraat-generaal en assisenhof onderdak in deze erfgoedparel.
  • PSLab Antwerpen, een begin 20ste-eeuws pakhuis dat nu een lichtontwerpbureau is. Het pakhuis werd getransformeerd tot een open en lichte werkruimte die de industriële sfeer behoudt.
  • Paardenmarktsite UAntwerpen, een 16de-eeuwse site die nu een universiteitscampus is. De site bestaat uit verschillende historische gebouwen die werden gerestaureerd en verbonden met nieuwe constructies.

Het publiek kan stemmen op hun favoriet tot en met 11 september 2023 via www.erfgoedjuweel.be. De winnaar wordt bekendgemaakt op 23 september 2023 tijdens een feestelijke ceremonie.


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten