Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Erfgoed

Historisch pakhuis en fabrieksgebouw krijgen nieuwe bestemming

Het 19de eeuwse bakstenen koffiepakhuis van Dutry & Scheiris en de motorbootjesfabriek van Eggermont Canots Automobiles uit 1910 aan de Gentse Kleindokkaai krijgen een nieuw leven. Projectontwikkelaar Ciril herontwikkelt beide historische gebouwen tot 14 appartementen, twee kantoren en drie commerciële ruimtes. De werken aan het project, dat ‘Bollard’ werd gedoopt, starten in januari 2024.

3D_Bollard_Frontaal_PRINT

In het woonproject Bollard’ worden wonen, werken, ontspannen en winkelen in één gebouw van zeven verdiepingen samengebracht. Naast veertien appartementen (van 68 tot 128 m²), komen er ook twee kantoren (samen ruim 1.081 m² op eerste en tweede verdieping) en drie commerciële ruimtes (438 m² op de gelijkvloers). Het Gentse architectenbureau WE-S liet  zich inspireren door de havengeschiedenis van de oude dokken en brachten geschiedenis en toekomst samen in een moderne pakhuisarchitectuur. De gevel zal worden opgebouwd met ranke, warmgrijze bakstenen in combinatie met architecturaal beton. Voor het schrijnwerk en de balustrades zal bronskleurig aluminium worden gebruikt, wat bijdraagt aan de elegante en tijdloze uitstraling van het gebouw. Het project zal aan de BEN-norm voldoen en een E30-peil hebben. Verwarming zal gebeuren door middel van een lucht/water warmtepompen. Daarnaast zijn er vloerverwarming, zonnepanelen en zonnewerende beglazing voorzien. Tenslotte wordt de site extra duurzaam gemaakt met de aanleg van een groendak en een intensief begroeide binnentuin. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten