Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Erfgoed

Hoofdstedelijk Instituut Anneessens Funck deels geklasseerd

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft beslist om het Hoofdstedelijk Instituut Anneessens Funck aan Groot Eiland als erfgoed op te nemen in de lijst van geklasseerde gebouwen.

Ontwerp zonder titel - 2024-02-29T093958.423
Kabinet Ans Persoons

Het hoekgebouw van de voormalige papierfabriek en zijn monumentaal portaal vormen een belangrijk visueel element in het stedelijk landschap van de Fontainaswijk. De Stad Brussel diende als eigenaar van het pand in februari 2023 de beschermingsaanvraag voor bepaalde delen in. De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen sprak zich gunstig uit over de bescherming. 

Concreet gaat het om:

  • De straatgevels, zowel die naar de binnenkoer, als die van de berijdbare doorgang en die van het kleine paviljoen dat op het dak is gebouwd;
  • De inkomsas en de etalages van de kantoren van het gebouw van Ernest Acker
  • De trappenhuizen en hun doorgang, op alle niveaus;
  • De sanitaire kern op de tweede verdieping.
  • Het 'hek'-lokaal onder het monumentale portaal, de sanitaire voorzieningen, de kleedkamers en de toiletten in de kelderverdieping
  • De volledige begane grond van het gebouw van architect Eugène Dhuicque, namelijk de hal, gangen, vergaderzalen en administratieve kantoren

Van papierbedrijf tot onderwijsinstituut

In 1905 liet het papierbedrijf Papeteries Corneille De Ruysscher werkplaatsen bouwen aan Groot Eiland, naar plannen van architect Ernest Acker. Het bedrijf floreerde en kreeg vestigingen in steden als Antwerpen, Bergen, Charleroi en zelfs Parijs en Londen.

Het succes zorgde ook voor een uitbreiding van de Brusselse zetel. Die werd tussen 1924 en 1927 voltooid op basis van plannen van architect Eugène Dhuicque. Na de verhuis van het papierbedrijf naar Frankrijk begin jaren 1960 kocht de Stad Brussel de site op in 1968, om het vervolgens om te vormen tot het technisch instituut Anneessens Funck.


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten