Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Erfgoed

Hotel Solvay onthult zijn gerestaureerde façade

De gevel van Hotel Solvay, een van de belangrijkste UNESCO-erfgoedgebouwen van Brussel, is helemaal gerestaureerd. Aangezien het een museum is dat toegankelijk is voor het publiek werden de restauratiewerken voor 80 procent gefinancierd door het Brussels Gewest.

BKBC - 2024-10-15T084727.289
Kabinet Ans Persoons

Toen eigenaar Alexandre Wittamer in 2019 besliste om de straatgevel van Hotel Solvay te restaureren, bleek dat het onderste deel van de loggia boven de toegangsdeur in een bedenkelijke staat verkeerde. Verschillende delen van de gevel waren, 115 jaar na de bouw, bijna 7 cm verschoven. Om de ernst en de omvang van de aantasting in te schatten, werd een visuele inspectie georganiseerd in samenwerking met de Dienst Cultureel Erfgoed van het Brussels gewest. Er werd ook een grondige studie uitgevoerd naar de stabiliteit van de metalen structuur van de gevel in zijn geheel.

Het team van Barbara Van der Wee architecten, gespecialiseerd in restauratie, voerde het restauratieproject uit. De werf ging van start in maart 2022 en werd in de zomer van dit jaar afgerond. Tijdens de hele duur van de werken bleef het Hotel Solvay bezoekers ontvangen.

Hôtel Solvay is  een meesterwerk van de Belgische architect Victor Horta en UNESCO-werelderfgoed sinds 2000. 

BKBC - 2024-10-15T084703.863
Kabinet Ans Persoons
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten