Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Erfgoed

Jubelfeestbrug tegen eind 2025 volledig gerenoveerd

De NMBS is gestart met de restauratie- en renovatiewerken aan de beschermde Jubelfeestbrug over de site van Thurn & Taxis.

BKBC - 2024-05-31T144813.124
visit.brussels

Concreet omvat het renovatieproject het onderhoud en de renovatie van de brug en zijn structuur, met een aanpassing aan het hedendaagse gebruik en behoud van het erfgoed. ​

Het hoofddek van de 80 meter lange brug wordt vervangen. Auto’s, voetgangers en fietsers krijgen elk hun plek op het brugdek. Omdat ze niet origineel zijn, worden ook de huidige leuningen verwijderd. Ze zullen worden vervangen door modellen die gebaseerd zijn op de kenmerken van de originele leuningen.

De historische verlichtingsarmaturen, die bijdroegen aan de monumentaliteit en de statigheid van de brug, zijn allemaal verdwenen. Ze zullen vervangen worden door de structuren en lichtbollen op een eigentijdse manier te herinterpreteren.

De werken, waarvan urban.brussels en de NMBS elk de helft financieren, zullen naar schatting 8,9 miljoen euro kosten. ​ De spoorwegmaatschappij is de aanbestedende dienst. Na de renovatie wordt de Jubelfeestbrug voor het symbolische bedrag van 1 euro overgedragen aan de gewestelijke overheid Brussel Mobiliteit, die de nieuwe eigenaar en beheerder wordt.

De spoorlijnen van de Thurn & Taxis-site werden in 2001 verwijderd en de grond onder de brug werd in 2008 verkocht. Die grond maakt tegenwoordig deel uit van een park dat zich uitstrekt van de Havenlaan tot het Emile Bockstaelplein.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten