Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Erfgoed

Kiosk Citadelpark net zo nieuw als in 1885

De kiosk in het Gentse Citadelpark staat er al sinds 1885 en is nu in al zijn glorie hersteld. De houtstructuur werd opgeknapt, de gietijzeren pilaren gerestaureerd. Bijzonder is ook dat de oorspronkelijke kleurenpracht hersteld werd en de Griekse muze Erato het dak opnieuw bekroont.

Ontwerp zonder titel (78)
Stad Gent

De kiosk in het Citadelpark werd ontworpen door de befaamde stadsarchitect Charles van Rysselberghe. Het gebouw staat er al sinds 1885, kort nadat de vroegere 'Citadel' omgetoverd werd tot een park. In de jaren 70 kreeg het gebouw al een opknapbeurt, maar dat bleek niet voldoende. Vorig jaar begon een grondige restauratie. 

De koepel werd centimeter per centimeter opgekrikt om de houtstructuur te kunnen herstellen en de gietijzeren pilaren te restaureren. De natuurstenen sokkel werd opgefrist en de voegen werden opnieuw aangebracht. Ook de regenwaterafvoeren zijn vernieuwd.

Een historische studie achterhaalde de oorspronkelijke kleuren, maar om zeker te zijn werd ook een beroep gedaan op de Gentenaars. Zij stuurden massaal historische kleurenfoto's van de kiosk. Als kers op de taart werd ook het standbeeldje van de Griekse muze Erato teruggeplaatst; een exacte replica, gebaseerd op de plannen van van Rysselberghe. Ook de gietijzeren griffioenen zijn opnieuw van de partij.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten