Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Erfgoed

Leuvens stadhuis klaar voor grootse renovatie

Het historisch stadhuis is de trots van Leuven. De voorbije jaren werkte Stad Leuven samen met het aangestelde ontwerpteam hard aan een herbestemmings- en restauratieplan voor het historische stadhuis. Bedoeling was om van dit iconisch gebouw opnieuw een open, toegankelijk huis te maken. De omgevingsvergunning is nu definitief goedgekeurd. De renovatie kan binnenkort van start gaan.

BKBC - 2024-06-07T090057.831
Stad Leuven

“We willen het stadhuis klaarmaken voor de toekomst, met een grondige restauratie en verbouwing, met bijzonder veel respect voor het erfgoed”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Het zal een plek worden waar de verhalen van Leuven en het stadhuis de hoofdrol spelen voor een breed publiek. Het wordt opnieuw dé plek om het verleden, het heden en de toekomst van Leuven te ontdekken.”

De verbouwing en restauratie van het stadhuis zal in totaal vijf jaar in beslag nemen. De voorbereidende fase start eind dit jaar met verschillende technische werken en nadien de bescherming en verhuis van de collecties naar depots of restauratieateliers. Daarna kunnen de eigenlijke verbouwingen en restauratiewerken starten vermoedelijk in de zomer van 2025. ​

In 2029 zal het stadhuis en haar vernieuwde onthaal opnieuw openen om Leuvenaars en bezoekers van over heel de wereld te verwelkomen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten