Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Erfgoed

Marktverkenning voor herbestemming Sint-Jan-Evangelistkerk

De stad Antwerpen lanceert een marktverkenning voor een herbestemming van de Sint-Jan-Evangelistkerk in Borgerhout. Een herbestemming van de kerk, die momenteel wordt gerestaureerd, kan volgens twee scenario’s: mét en zonder een nieuwe groene dakconstructie en bijhorende dakinvulling.

BKBC - 2024-08-13T093723.420
ORIGIN-FVWW architecten

De Sint-Jan-Evangelistkerk, ook bekend als de Peperbus, is een grote neoromaanse kerk in Borgerhout. De kerk is beschermd als monument en sinds 2018 niet meer in gebruik als parochiekerk. De stad zoekt kandidaten die het gebouw willen herbestemmen en wil de haalbaarheid toetsen van een groene invulling van het historische dak. Door in deze fase een marktverkenning te organiseren, wil stad Antwerpen een beter geïnformeerde beslissing kunnen nemen.

Uit een recente studie blijkt dat de Sint-Jan-Evangelistkerk geschikt is voor duurzame installaties zonder negatieve impact op het monument. De transformatie van de hoofddaken naar een platdakconstructie kan de bruikbare dakoppervlakte met circa 1.000 m² vergroten en wordt bij voorkeur groen ingevuld. De groene dakinvulling kan dienen als katalysator voor een duurzame herbestemming en heropleving van de site.

Deelnemen aan de marktverkenning kan tot uiterlijk maandag 16 september 2024 om 12.00 uur door een vragenlijst in te vullen.

Alle details over de marktverkenning zijn te vinden op de website van AG Vespa.

BKBC - 2024-08-13T093813.605
ORIGIN-FVWW architecten
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten