Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Erfgoed

Ontdek de restauratiewerf van het standbeeld van de olifant in Tervuren

Zondag 26 mei 2024 kan je tijdens de Open Wervendag de restauratiewerf ontdekken van het ‘beeld van een Afrikaanse olifant’, dat zich tegenover het AfricaMuseum in Tervuren bevindt.

BKBC - 2024-05-22T094450.391
Regie der Gebouwen

Het ‘beeld van een Afrikaanse olifant’ is een beeldhouwwerk uit gewapend beton, dat werd vervaardigd door Albéric Collin (1886-1962) voor de wereldtentoonstelling van 1935 in Brussel. In 1938 werd het op een ijzerzandstenen sokkel geplaatst tegenover het AfricaMuseum, aan de Leuvensesteenweg. Doorheen de jaren raakte het beeld beschadigd, vooral door de interne wapening die corrodeert en uitzet. Hierdoor zijn er verschillende barsten ontstaan, die nog zijn verergerd door waterinsijpelingen en vries- en dooicycli.

Eind maart 2024 startten de restauratiewerken aan het beeld, uitgevoerd door Lapis Arte. Omdat het beeld beschermd is als monument, gebeuren de werken in nauw overleg met het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed. Ze worden gefinancierd door de Nationale Loterij. 

Tijdens de restauratie worden zoveel mogelijk originele materialen en technieken gebruikt. 

De restauratie houdt onder andere het vrij leggen van het beeld in, het verwijderen van oude restauraties, het herstellen van het beton, het vervangen van de speren en het aanbrengen van een nieuwe afwerkingslaag. Ook de slurf van de olifant wordt hersteld. De sokkel wordt eerst gereinigd en oude restauraties worden verwijderd. Als laatste worden de betonnen elementen rond de sokkel vervangen door Belgische blauwe hardsteen en opgevoegd. 

Tijdens de Open Wervendag geven de restauratoren een rondleiding op de stellingen, waarbij ze uitleg geven over de werken. Voor de kinderen is een knutselactiviteit voorzien. 

Inschrijven voor de rondleidingen kan nog tot en met vrijdag 24 mei 2024. 

Alle praktische info is terug te vinden op de website van Open Wervendag.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten