Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Erfgoed

Regie der Gebouwen doet patrimonium stralen voor het Belgisch voorzitterschap

Sinds 1 januari is België de etalage van Europa en gastheer van het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. De werkzaamheden om naar aanleiding daarvan onze emblematische gebouwen op te poetsen zijn enkele maanden geleden van start gegaan.

Ontwerp zonder titel - 2024-02-16T083103.624
Regie der Gebouwen

Egmontpaleis

In het Egmontpaleis aan de Kleine Zavel, waar diensten van de FOD Buitenlandse Zaken zijn gehuisvest, vonden heel wat renovatie- en opfrissingswerken plaats. De prachtig gedecoreerde zalen worden onder meer gebruikt voor de ontvangst van hoge buitenlandse gasten. Het dak en het buitenschrijnwerk van de ‘Arenbergzaal’ werden gerenoveerd. In de Wandtapijtenzaal werden de houtstructuren onderzocht en waar nodig vervangen. 

Daarnaast vonden nog andere werken plaats, zoals de restauratie van de plafondschildering in het ‘salon Louis XIV’, de verledding van de verlichting rond de erekoer en de vernieuwing van het parket in de geklasseerde zaal ‘Passage Hornes’. Ook de stookplaats werd aangepast. 

Residence Palace (Internationaal Perscentrum)

In oktober 2023 startte de renovatie van de gelijkvloerse verdieping van Residence Palace, in de Europese wijk, dat gebruikt wordt door het Internationaal Perscentrum. In de patio werd de mozaïekvloer gerestaureerd, evenals het binnenschrijnwerk. In de Passagezaal en de salons grenzend aan het restaurant werden het houtwerk en de muurbekledingen aangepakt.

Het onthaal van het IPC wordt omgebouwd tot een eresalon. In de inkomhallen Jordaens en Rubens werden de muren afgekapt om de oorspronkelijke similisteen terug te vinden. De vloer kreeg terug een mozaïeken afwerking. Ook de plafonds werden vernieuwd.

In verschillende ruimtes werden de akoestiek verbeterd en de verlichting vernieuwd.

Wetstraat 16

In de Wetstraat 16 is het kantoor van de premier ondergebracht en ook zijn beleidscel en de FOD Kanselarij van de Eerste Minister. De inkomhal werd in zijn oorspronkelijke glorie hersteld. Ook de indrukwekkende eretrap werd volledig verguld. 

De neoklassieke gevels van het complex aan de kant van de Hertogstraat en de Beyaertstraat werden geschilderd en ook de blauwe steen kreeg een reinigingsbeurt. Alle voegen van de kroonlijst in blauwe steen werden opnieuw opgevuld. Hierdoor kan waterinfiltratie vermeden worden. De afwerkingslaag van de buitengevel ter hoogte van de bovenste verdieping, die in slechte staat was, werd afgekapt en opnieuw behandeld. 

Ambtswoning premier (Lambermontstraat 1)

De ambtswoning van de premier wordt vooral gebruikt de ontvangst van hoge gasten. De rijkelijk gedecoreerde ruimtes op het gelijkvloers werden grondig opgefrist, evenals de trappenhal en de gang van de eerste verdieping. Ook de gevels en het schrijnwerk kregen een beurt.

Ten slotte werd de keuken in de kelderverdieping volledig vernieuwd. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten