Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Erfgoed

Restauratie Abdij van Park bijna afgerond

De grootschalige restauratie van Abdij van Park in Leuven nadert haar voltooiing. Het einde van de werken staat voor 2026 op de planning. Momenteel wordt de laatste restauratiefase van de oostvleugel en de infirmerie afgerond.

BKBC - 2024-09-30T163008.668
Pol Leemans

De uitgebreide restauratiecampagne van Abdij van Park, die in 2011 begon, bevindt zich in de laatste fase. Tegen 2026 moet deze historische abdij volledig gerestaureerd zijn. De uitdaging is om het authentieke karakter van de abdij te behouden, terwijl het gebouw naar hedendaagse normen functioneel wordt gemaakt.

Zo moet de abdij toegankelijk worden voor iedereen, inclusief mensen met een beperkte mobiliteit. Daarnaast krijgt de oostvleugel een nieuwe bestemming als woonruimte. De paters norbertijnen zullen terugkeren naar deze vleugel, samen met (priester)studenten van de KU Leuven die deelnemen aan het abdijleven. De gelijkvloerse verdieping en zolder worden ingericht als museumruimte of voor meetings. Om die nieuwe invulling te verwezenlijken, waren er extra ruimtes nodig. Daarvoor werd samengewerkt met architectenbureau Robbrecht en Daem. De totaalrestauratie van het claustrum is in handen van Studio Roma.

Voor het eerst werd er een nieuw bouwvolume toegevoegd aan de historische ruimten waarin de monniken leefden. Gezien het bijzondere patrimonium is ten volle gestreefd om de nieuwe volumes op te laten gaan in het bestaande erfgoed.

BKBC - 2024-09-30T163033.511
Pol Leemans
BKBC - 2024-09-30T163055.288
Pol Leemans
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten