Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Erfgoed

Restauratie kasteelruïne Ter Elst steekt van wal

Stichting Kempens Landschap is begonnen met de restauratie van de kasteelruïne Ter Elst in Duffel. De ruïne krijgt een nieuwe toekomst als historische evenementenlocatie. Een tijdelijke werfweg wordt aangelegd om zwaar materiaal veilig naar het kasteeleiland te vervoeren.

BKBC - 2024-10-07T095951.265
Kempens Landschap

Een tijdelijke werfweg verrijst momenteel in de gracht en over de ommuring tot op het kasteeleiland. Het is een oplossing om zwaar materiaal veilig naar het binnenplein te vervoeren, zonder de fundering van de huidige brug te beschadigen. Door de ingreep is ook de restauratie van de grachtmuur tot onder de waterlijn mogelijk. Na de restauratie verdwijnt de werfweg volledig. Er komt wel een nieuwe, permanente wandelbrug aan de andere zijde van het kasteeleiland.

Waar mogelijk worden maatregelen genomen om de natuur te beschermen en te integreren tijdens de werken. Zo loopt er momenteel een fauna-onderzoek om de aanwezige dieren op de site te inventariseren. Een lokale imker verplaatste ook een kolonie wilde bijen naar een betere plek. De beestjes zaten ingenesteld in een deel van het dak van de ruïne waaraan gewerkt moet worden.

De grootschalige restauratie van Ter Elst door aannemer Renotec kost 3.134.933 euro, mede gefinancierd door het agentschap Onroerend Erfgoed met een premie van 525.000 euro. De restauratie zal ervoor zorgen dat de kasteelruïne een nieuwe toekomst krijgt als historische evenementenlocatie.

BKBC - 2024-10-07T100217.126
Kempens Landschap
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten