Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Erfgoed

Restauratie van het Brusselse Justitiepaleis gaat van start

De restauratie van de voorgevel van het Brusselse Justitiepaleis, aan de kant van het Poelaertplein, ging deze maand van start. De werken zullen ongeveer 2 jaar duren en kosten 31,7 miljoen euro. Het gebouw staat al 40 jaar in de steigers.

justitiepaleis
Adobe Stock

De restauratie omvat de reiniging, de controle en het herstel van steenachtige materialen. Voor de vervanging en herstelling zullen op maat gemaakte stenen gebruikt worden die afkomstig zijn uit de originele steengroeves van Comblanchien, in de Franse Bourgogne-streek, en de groeven van Blauwe Hardsteen in Soignies. Ook het voegwerk wordt grotendeels vernieuwd. Horizontale steenoppervlaktes zullen voorzien worden van een bekleding om waterinfiltraties tegen te gaan.

De restauratie van het peristilium beperkt zich tot het herstellen van de beschadigde zones en het vernieuwen van de afwerklagen, waardoor het geheel terug zijn oorspronkelijke kleur zal krijgen. Het schrijnwerk wordt gerestaureerd en opnieuw geschilderd. Een aantal van de ruiten krijgen nieuwe beglazing. 

Ook de erekoer van het Justitiepaleis wordt heraangelegd. Er komt onder meer nieuw hekwerk dat de historische esthetiek van het oorspronkelijke hek zal respecteren. Een optimale toegankelijkheid blijft weliswaar een prioriteit.

De bedoeling is om het Justitiepaleis tegen 2030 stellingvrij te maken

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten