Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Erfgoed

Restauratiewerken kasteelruïne Ter Elst weldra van start

Stichting Kempens Landschap en gemeente Duffel starten deze zomer met grondige restauratiewerken aan de historische kasteelruïne Ter Elst. Aannemer Renotec zal de restauratie van het waardevolle erfgoedproject realiseren.

BKBC - 2024-06-06T090601.761
Stichting Kempens Landschap

Kasteel Ter Elst kent een lange en bewogen geschiedenis en werd sinds begin jaren 1980 ook belangrijk in het cultuurlandschap van de gemeente Duffel. Sinds 2019 is het beheer van de iconische kasteelruïne in handen van Stichting Kempens Landschap. De gemeente riep de hulp in van de Stichting om de restauratie en herbestemming van Ter Elst in goede banen te leiden. Het terrein wordt omgetoverd tot een gemeentelijke evenementenlocatie mét aandacht voor het behoud van het historische karakter.

Sinds 2019 werden al verschillende horden genomen om de restauratie van Ter Elst te verwezenlijken, waaronder het verkrijgen van een subsidie van 130.000 euro voor de aanleg van een nieuwe voetgangersbrug. De indiening van een conceptnota in januari 2022 bij het agentschap Onroerend Erfgoed in het kader van de oproep ‘kleine totaalprojecten’ was een belangrijke mijlpaal. In juni 2023 gaf Vlaanderen vervolgens groen licht en kende een premie van 525.000 euro toe. Enkele maanden later werd ook de omgevingsvergunning goedgekeurd. 

De kosten van de eigenlijke restauratiewerken bedragen 3.134.933 euro. De aannemer zal op 12 augustus starten met de werkzaamheden. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten