Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Erfgoed

Start restauratie stadsomwalling Sint-Donatuspark

In februari start Stad Leuven met de restauratie van de 12de-eeuwse stadsomwalling in het Sint-Donatuspark. In 2011 stortte een deel van de middeleeuwse muur in.

Ontwerp zonder titel - 2024-01-31T120608.896
Stad Leuven

In overleg met eigenaars van de aanpalende tuinen werd een oplossing bedacht om de muur opnieuw stabiel te maken, zonder de tuinen op te hogen.

De werken verlopen in twee fasen: eerst wordt het fundament hersteld, daarna wordt de muur opnieuw opgebouwd. Er komt een fundering met micropalen en op sommige plekken wordt de aarde aan de zijde van het stadspark verhoogd om de fundering te beschermen. Voor de heropbouw worden de oorspronkelijke stenen gerecupereerd. 

Stad Leuven voert in het stadspark het ambitieuze plan verder uit om de restanten van de eerste middeleeuwse stadsomwalling, opgetrokken tussen 1190 en 1235, zo waarheidsgetrouw mogelijk te restaureren.

Dat er van deze stadsmuur, bestaande uit 11 stadspoorten, 2 waterpoorten en 31 torens, nog zoveel bewaard is, is erg uitzonderlijk. De Sancta Maria- en de Donatustoren kregen al een zorgvuldige opknapbeurt, de restauratie van het Handbooghof is vorig jaar voltooid, evenals eerherstel voor de Justus Lipsisutoren en de restanten op de Hertogensite. De restauratie van de omwalling in het stadspark is de laatste grote werf in dit omvangrijke restauratieplan.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten