Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Erfgoed

Unieke tool om 101.000 erfgoedpanden te verduurzamen

Voor het eerst zal uitvoerig in kaart gebracht kunnen worden hoe energieverslindend erfgoedgebouwen zijn en hoe dit effectief kan aangepakt worden. Eigenaars van erfgoedgebouwen kunnen voortaan op het platform 'De Groene Menukaart Vlaanderen' de verschillende mogelijkheden verkennen.

BKBC - 2024-06-17T092925.802
Story Fwd

Er zijn in Vlaanderen ongeveer 101.000 erfgoedgebouwen, beschermde gebouwen, stads- en dorpsgezichten en monumenten (2021). Hiervan heeft het merendeel een zeer lage EPC-waarde. Veel eigenaars weten niet waar ze moeten beginnen. Advies- en architectuurbureau Erfgoed en Visie en het Nederlandse ingenieursbureau De Groene Grachten sloegen de handen ineen om de beproefde Nederlandse aanpak voor duurzaamheidsadvies voor erfgoedgebouwen ook in Vlaanderen uit te rollen. Om dit mogelijk te maken zijn de tools van De Groene Grachten doorontwikkeld voor de Vlaamse context: De Groene Menukaart en de adviestool EVA, voluit Energie- en Verduurzamingsadvies voor Erfgoedprojecten.

De Groene Menukaart

De Groene Menukaart is een platform waar elke eigenaar van een erfgoedpand terecht kan voor informatie over het verduurzamen van zijn of haar pand. De menukaart is in Nederland al 12 jaar hét centrale platform voor eigenaars van historische gebouwen. Erfgoed en Visie heeft de informatie in het platform aangepast aan de Vlaamse gebouwen. Eigenaars vinden er naast verduurzamingsmogelijkheden ook informatie over Vlaamse subsidies, financiering en wetgeving rond het verduurzamen van erfgoedgebouwen. Het platform is gratis en voor iedereen beschikbaar.

EVA:quick wins en langetermijnoplossingen  

EVA gaat een stap verder en is een advies op maat van het pand. “Met EVA krijgen eigenaars van een erfgoedpand een zicht op alle mogelijkheden”, zegt Kurt Loomans, bestuurder-projectarchitect bij Erfgoed en Visie. “We maken de koppeling naar financiële haalbaarheid, kijken naar het nut van verduurzaming en stellen de vraag of de kostprijs effectief zal lonen. Er wordt op maat gekeken naar het gebouw zonder het erfgoed te schaden.”

​Het adviesrapport start met een nulmeting gevolgd door een bezoek van een adviseur, die op hetzelfde moment ook een opname neemt van het pand. Al die bevindingen worden bij elkaar gebracht in een onafhankelijk adviesrapport. Dat geeft inzicht in actuele subsidies en tips voor het aanvragen van vergunningen.

EVA is daarmee ook een aanvulling op het advies dat door het Agentschap Onroerend Erfgoed wordt verstrekt. Beschermde woningen of kleine beschermde panden die een EPC-keuring hebben van 2019 of recenter, kunnen bij het Agentschap terecht voor een gratis energiescan. Erfgoed en Visie breidt dit aanbod met EVA uit voor alle historische panden, ongeacht waar ze gelegen zijn en ongeacht of ze een beschermde status genieten of niet.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten