Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Erfgoed

Wie wil de koninklijke serre in Laken restaureren?

De Regie der Gebouwen zoekt een bedrijf dat de restauratie van de Wintertuin op het koninklijk domein van Laken voor zijn rekening wil nemen. Geïnteresseerde ondernemingen moeten hun offerte indienen tegen 4 juni 2024, zodat de werken kunnen beginnen in 2025 en eind 2026 kunnen worden afgerond.

BKBC - 2024-04-22T112105.732
Adobe Stock

De Wintertuin werd gebouwd tussen 1874 en 1876 door architect Alphonse Balat. Het was de eerste serre van het indrukwekkende glazen complex dat vandaag wordt gebruikt voor koninklijke recepties. Ze wordt overkoepeld door een glazen kroon van ongeveer 25 m hoog en met een diameter van 57 m. Het metalen skelet omvat 36 zichtbare bogen die rusten op een Dorische zuilenrij.

Het restauratieproject heeft niet enkel betrekking op de restauratie van het centrale gedeelte, maar ook op de twee bijgebouwen en de omgeving.

Tijdens de werken zullen de planten in de serres beschermd worden, met behoud van de temperatuur, klimaat en vochtigheidsgraad. Er zal ook voldoende natuurlijk licht voor de planten verzekerd worden, zonder dat de planten in de zomer het risico lopen te verbranden.

Offertes van aannemers (erkenning D24 – Klasse 8) worden op het e-Procurementplatform verwacht tegen 4 juni 2024 vóór 13 uur.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten