Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Fiscaliteit & Financiën

7 op 10 bouwbedrijven hebben last van wanbetaling

Een recente ledenbevraging van Bouwunie toont aan dat de hoeveelheid slechte betalers de afgelopen vijf jaar is toegenomen. Zo stellen 7 op 10 bouwbedrijven dat ze last van wanbetalers hebben en hadden 9 op de 10 ondernemingen op het ogenblik van de enquête minstens één onbetaalde vervallen factuur. Ruim de helft vindt ook dat de betalingsproblemen de laatste jaren zijn toegenomen door de stijgende bouwmateriaal- en energieprijzen.

AdobeStock_132073297

De enquête leert voorts nog dat klanten slechts in 1 op de 5 gevallen de factuur tijdig betwisten. Bij 6 op 10 gevallen betaalt de klant te laat, onvoldoende of gewoon niet.  8 op 10 bouwbedrijven sluiten een contract af met daarin duidelijkheid over het bedrag, de wijze en de termijn van betaling. Ook het betalen in schijven of het vragen van een voorschot helpt om (op zijn minst) de kosten te dekken van de al gekochte en vaak op maat gemaakte materialen en constructies. Sommige bouwbedrijven geven kortingen bij contante betaling. Bouwunie publiceerde trouwens een pocket ‘Juiste contracten opstellen en slechte betalers vermijden’. Daarnaast formuleerde haar studiedienst in haar dossier ‘slechte betalers’ ook syndicale voorstellen om wanbetaling tegen te gaan, zoals een betalingsgarantie voor particulieren bij grote werken of de verplichting om schijven van hypothecaire leningen rechtstreeks aan de aannemer uit te betalen.  

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten