Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Fiscaliteit & Financiën

Aantal overheidsopdrachten gegund aan kmo’s gaat achteruit

Uit nieuwe Europese cijfers blijkt dat in 2021 het aantal gunningen van overheidsopdrachten aan kmo’s is opnieuw gedaald ten opzichte van 2020, van 34% naar 28%. Enkel Roemenië doet het nog slechter. Opmerkelijk is dat de deelname door kmo’s aan overheidsopdrachten wél gestegen is, van 54% in 2020 naar 59% in 2021. Hiermee laten we zeven andere landen achter ons, maar behoren we wel nog steeds bij de slechtste leerlingen van de klas. “Het is tijd voor onze overheden om de beloofde acties om te zetten in de praktijk en de opdrachten echt kmo-vriendelijker te maken”, zegt Danny Van Assche van Unizo.

Aantal overheidsopdrachten gegund aan kmo’s gaat achteruit

Beleidsmakers op alle niveaus weten dat het voor kmo’s nog steeds moeilijk is om overheidsopdrachten binnen te halen. In november 2021 nam de federale regering het actieplan ‘Toegang van kmo’s tot overheidsopdrachten bevorderen’ aan, waarin heel wat aanbevelingen van Unizo, Nelectra, Bouwunie, NAV en Fenavian/Brema werden opgenomen. 

Een belangrijke verwezenlijking uit dat actieplan is de recente wet die een grotere transparantie over overheidsopdrachten creëert: hoeveel geld gaat er naar overheidsopdrachten, aan wie worden de opdrachten gegund en welke criteria worden er gebruikt. Momenteel zijn er echter enkel cijfers over (grotere) overheidsopdrachten die de EU- drempel bereiken, niet over opdrachten onder die drempel. Dat beeld is nodig om een beleid te kunnen uitstippelen om de toegang van kmo’s tot overheidsopdrachten te verbeteren. Er wordt ook gewerkt aan de vernieuwing van het e-procurement platform om dit eenvoudiger te maken voor aanbesteders en ondernemers. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten