Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Fiscaliteit & Financiën

Alle werknemers in privé recht op fietsvergoeding

Uit een analyse van Acerta blijkt dat fietsvergoedingen in de lift zitten. Ruim een vijfde van de werknemers ontvangt er al een om naar het werk te trappen. En dit aantal zal op korte termijn wellicht nog toenemen, want vanaf 1 mei krijgen alle werknemers in de privé het recht op deze vergoeding. 

AdobeStock_569957778

Het recht op een fietsvergoeding voor iedere werknemer die met de fiets naar het werk pendelt, werd in de zogenaamde cao 164 gegoten. Vandaag krijgt 22,3% van de personeelsleden er al eentje, wat 13% meer is dan vorig jaar. Een kwart van alle bedrijven keert op dit moment al fietsvergoedingen uit, wat 27% meer is dan vijf jaar geleden. Werknemers kunnen hun eindejaarspremie of een klein deel van hun loon inzetten om voor een bedrijfsfiets te kiezen. Dankzij de fietsvergoeding verdienen ze deze investering stapsgewijs terug.

Uit de cijfers van Acerta blijkt dat bedrijven in Vlaanderen beduidend meer fietsvergoedingen toekennen dan in Brussel en Wallonië. De provincie Antwerpen is de absolute kampioen met 26% van de werkgevers en 32% van de werknemers die in dit systeem hebben gestapt. Gemiddeld wordt 42,8 euro per maand voorzien, wat neerkomt op  0,24 euro per afgelegde kilometer. In de cao 164 komt de vergoeding op 0,27 euro per kilometer (met een maximum van 20 km enkel per dag). Ook e-bikes en speedpedelecs komen in aanmerking, maar steps, hoverboards en monowheels vallen uit de boot. Een verklaring op eer van de werknemer volstaat.


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten