Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Fiscaliteit & Financiën

Bank en vastgoedontwikkelaar bieden nieuwe huur-koop formule aan

Om de markt van duurzame woningen toegankelijker te maken, lanceren BNP Paribas Fortis en Matexi ‘HappyNest’. Met deze formule kunnen kandidaat-kopers een nieuwbouwwoning huren om deze dan na enkele jaren te kopen, weliswaar zonder verplichting. Hierbij kunnen ze een deel van het betaalde huurgeld in mindering brengen.

AdobeStock_601874987

De cijfers van woonleningen in 2022 bewijzen opnieuw dat de Belg een baksteen in de maag heeft. Ondanks de stijging van de langetermijnrentes werden vorig jaar zo’n 255.000 hypothecaire kredieten afgesloten, goed voor een recordbedrag van 42,8 miljard euro. Uit de recente statistieken van de Beroepsvereniging van het Krediet blijkt echter dat het aantal nieuwe hypothecaire kredieten fors daalt. In het eerste trimester van 2023 werden maar zo’n 43.000 hypothecaire kredietovereenkomsten afgesloten, goed voor een totaalbedrag (exclusief herfinancieringen) van iets meer dan 7 miljard euro. Zowel in aantal als in bedrag is dat een daling met ongeveer 36% tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Een studie van de onafhankelijke denktank Itinera toont aan dat (rekening houdend  met de gestegen marktrente) de toegankelijkheid via een hypothecair krediet tot een woning van 295.000 euro begin 2023 tot amper een kwart (24%) van de Belgische huishoudens is gedaald (enkele jaren geleden was dat nog 32%). Daarnaast blijkt dat toekomstige eigenaars steeds meer aandacht aan de EPC-waarde van de woning besteden. Een woning met EPC-label A kost echter gemiddeld 84.000 euro meer dan een met het laagste EPC-label. Om een hypothecair krediet te kunnen krijgen, moeten kandidaat-kopers bovendien minstens (ongeveer) 20% van de investering met eigen middelen kunnen financieren (voorgeschreven door de Nationale Bank van België).

Het is voor velen dus niet vanzelfsprekend om tot de vastgoedmarkt toe te treden. Met ‘HappyNest’ willen BNP Paribas Fortis en Matexi iets aan deze situatie doen. De formule laat toe om te huren volgens het 3-6-9-principe aan een marktconforme prijs. In het 5de en 6de jaar kunnen de bewoners overgaan tot de aankoop aan de prijs die bij aanvang van het huurcontract werd vastgelegd. Gaan ze op dit aanbod in, dan wordt 50% van de huur van de laatste vier jaar in mindering van de aankoopprijs gebracht. De kandidaat-kopers zijn ook volledig vrij in de keuze van bank om een hypothecair krediet aan te gaan. Indien de huurder ervoor opteert om de woning niet te kopen, dan kan hij/zij gewoon verder blijven huren. ‘HappyNest’ geldt enkel voor energiezuinige nieuwbouw. Aanvankelijk wordt ze aangeboden voor woningen in Deurne, Geel, Hasselt, Houthalen-Helchteren, Machelen en Vilvoorde. Aangezien Matexi woningen in heel België bouwt, zal de formule op termijn in het hele land beschikbaar worden.  

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten