Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Fiscaliteit & Financiën

Bouwsector reageert negatief op geplande btw-verhoging voor renovaties

De beroepsverenigingen Embuild en Bouwunie zijn niet te spreken over het nieuwe fiscale hervormingsvoorstel van minister Vincent Van Peteghem. In de blauwdruk ligt een verhoging van het verlaagd btw-tarief van 6% naar 9% op tafel. “Dat is onaanvaardbaar. De federale regering compenseert met dergelijke maatregelen een groot stuk van de fiscale hervorming op de kap van de bouw. Bovendien is de situatie absurd. Aan de ene kant stimuleert de Vlaamse regering met subsidies en premies mensen om grondig te renoveren. Langs de andere kant gaat de regering diezelfde renovatieplannen fnuiken door het btw-tarief te verhogen. Waar zijn we eigenlijk mee bezig?”, vraagy Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.

Bouwsector reageert negatief op geplande btw-verhoging voor renovaties

Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van Embuild, noemt het optrekken van de btw van 6 naar 9% op renovatie en afbraak-heropbouw nefast voor de bouw en de consument. Embuild berekende dat door deze btw-verhoging het activiteitenvolume voor bouw- en installatiebedrijven die gespecialiseerd zijn in renovatie met 4,5% zal afnemen. Voor de bouw in het algemeen gaat het om een daling van de activiteiten met 1,3%. Particulieren die hun woning volledig willen renoveren zullen 3.000 tot 4.500 euro meer moeten betalen. In een klimaat van toenemende hypothecaire rentevoeten en de bokkensprongen van bouwmateriaalprijzen, gaat de regering verbouwen nog duurder maken dan het al is. Dit zorgt er enkel voor dat mensen hun plannen nog meer in de koelkast stoppen”, aldus Waeytens. 

Het enige positieve in de voorstellen is dat de btw op sloop en renovatie een permanent karakter zou krijgen. Die maatregel zou normaal eind dit jaar uitdoven. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten