Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Fiscaliteit & Financiën

Btw-verlaging geldt ook voor slachtoffers overstromingen

De federale regering laat de btw-verlaging van 21% naar 6% voor sloop en heropbouw ook toe voor slachtoffers van overstromingen die hun woning op een ander perceel moeten heropbouwen. De Confederatie Bouw vindt dat ook maar normaal en noemt dat een logische beslissing.

Btw-verlaging geldt ook voor slachtoffers overstromingen
Na de overstromingen van juni en juli zullen een aantal woningen niet meer heropgebouwd kunnen worden op hetzelfde perceel, dit als gevolg van een beslissing van de bevoegde overheid. Daarom vroeg de Confederatie Bouw na deze ongeziene overstromingen al meteen dat de tijdelijke btw-verlaging van 21% naar 6% voor de afbraak en wederopbouw van woningen voor slachtoffers van die overstromingen ook van toepassing zou zijn voor de wederopbouw op een nieuw perceel.
 
De regering komt nu tegemoet aan die vraag. De administratie Financiën zal binnenkort een circulaire publiceren waarin onder andere deze tolerantie wordt uitgewerkt voor privéwoningen die ernstige schade hebben opgelopen door de overstromingen in juni en juli én waarvan de bevoegde overheid heeft geoordeeld dat er niet heropgebouwd mag worden op hetzelfde perceel.
 
Daarnaast pleit de sectorfederatie er ook voor dat de vernietiging van een woning door water gelijkgesteld zou worden aan afbraak, zodat ook deze wederopbouw ook in aanmerking komt voor het verlaagde btw-tarief van 6%. De Confederatie Bouw vraagt tevens dat het tijdelijke karakter van de verlaagde btw op sloop en heropbouw, dat nu geldt tot eind 2022, verder moet worden uitgebreid in de tijd.
 
“Een bouw- of renovatieproces duurt immers langer dan twaalf maanden, onder andere door de aanvraag en de toekenning van de nodige bouwvergunningen. Indien deze lagere btw eind 2022 reeds afloopt, riskeren heel wat slachtoffers van de overstromingen er dan ook geen gebruik van te kunnen maken. Dat zou natuurlijk ongehoord zijn”, aldus persverantwoordelijke Sven Nouten van de Confederatie Bouw.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten