Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Fiscaliteit & Financiën

Gemengde gevoelens over renovatie bij het stopzetten van de fiscale hervorming

Bouwfederatie Embuild reageert met gemengde gevoelens op het stopzetten van de gesprekken over de fiscale hervorming. Positief omdat de btw op renovatie op 6% blijft en particulieren niet nog meer op kosten gejaagd worden. Terwijl het btw-tarief van 6% op sloop- en heropbouw vanaf 2024 helaas opnieuw dreigt te verhogen naar 21%, uitgezonderd in 32 stedelijke gebieden.

Ontwerp zonder titel (7)
Adobe Stock

Het gaat volgens de bouwfederatie nochtans om twee btw-maatregelen die nodig zijn in het kader van de klimaatdoelstellingen en de noodzaak om koolstofneutraal te zijn in 2050. Embuild vraagt dan ook om beide btw-verlagingen alsnog een permanent karakter te geven na hun afloop eind 2023. Als dat niet gebeurt, wordt de prijs voor energetisch bouwen en renoveren een stuk duurder voor de consument.

Zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen

Ook de tijdelijke btw-maatregel van 6% op zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen in woningen minder dan 10 jaar oud loopt eind dit jaar af. Embuild vindt het jammer, omdat we er alles moeten aan doen om de consument aan te zetten tot energetische renovatie, met het oog op de transitie naar een koolstofneutraal woningpark tegen 2050.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten