Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Fiscaliteit & Financiën

House of Finance: Vlaamse ondernemers gaan slecht met centen om

5.800 euro, dat is het gemiddelde bedrag dat de Vlaamse zelfstandige elk jaar onbewust aan de fiscus cadeau doet, zegt House of Finance op basis van een marktanalyse en een bevraging bij ruim 500 Vlaamse ondernemers, van kleine zelfstandigen tot gemiddelde kmo’ers. Nonchalance, onwetendheid en gebrek aan tijd blijken de grootste boosdoeners.

Ontwerp zonder titel - 2023-11-03T122447.972
Adobe Stock

Vermogensexpert House of Finance voerde een grootschalige marktanalyse uit op basis van ruim 700 ondernemingen en bevroeg ook nog eens 500 Vlaamse ondernemers. Daaruit blijkt dat de Vlaamse zelfstandige hard werkt en in veel gevallen niet slecht verdient. Door financiële onkunde laat hij of zij echter vaak een smak geld liggen. Reden: de betrokken ondernemers zien financiële en fiscale zaken over het hoofd, waardoor ze hun geld niet op de meest slimme manier uit hun bedrijf of vennootschap halen.

Minder dan de helft van de ondervraagden (47,8%) weet hoe ze hun winst zo fiscaal mogelijk uit de vennootschap kunnen halen. 44,7% durft met zekerheid zeggen dat hij z’n winst optimaal laat renderen. En nauwelijks 41% heeft zijn nabestaanden zowel financieel als fiscaal en juridisch ingedekt. Maar nog: amper 52% zegt dat z’n gezin beschermd is tegen de risico’s die ondernemen met zich meebrengt.

Slechts 61,5% reageert positief op de vraag of ze een duidelijk zicht hebben op hun omzet, kosten, targets en winst. 

Tijdsgebrek, geen kennis, nonchalance

Het lijkt vreemd dat zoveel financiële en fiscale basiskennis onbenut blijft. Maar de top-3 van oorzaken moet niet ver gezocht worden: tijdsgebrek, nonchalance en gebrek aan kennis. 

“Zelfstandigen hebben vaak het gevoel dat de regelgeving te complex is en ze geen tijd hebben om zich erin te verdiepen”, zegt Roberto Musardo, ceo van House of Finance.

“Geld in beweging krijgen lukt nochtans al met een aantal relatief eenvoudige ingrepen zoals fiscale optimalisatie, winstbeheer en pensioenplanning. Kennis die overal beschikbaar is, maar zelden wordt opgepikt of toegepast. Het is vaak een beetje zoals al die voornemens om meer te gaan sporten. De wil is er, maar wordt zelden omgezet in concrete actie.”

IT’ers blijken veelal de best geïnformeerde zelfstandigen als het over hun financiën gaat. Ondernemers uit de bouwsector scoren het slechts. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten