Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Fiscaliteit & Financiën

Kans op wanbetaling het grootst in bouw-, textiel- en metaalsector

De kans dat facturen niet worden betaald is het grootst in de bouw-, textiel- en metaalsector. Dat blijkt uit de ‘Sector Risk Rating’ van kredietverzekeraar Allianz Trade. In totaal zijn 18 sectoren onderzocht in 70 landen.

Ontwerp zonder titel (66)
Adobe Stock

De toename van het betalingsrisico doet zich voor in nagenoeg alle sectoren. Dit is een logisch gevolg van de uitdagende economische omstandigheden en de teruglopende groei. 

Allianz Trade heeft voor de ‘Sector Risk Rating’ vier criteria gehanteerd: de vraag naar producten, de winstgevendheid, liquiditeit en de bedrijfsomgeving. “Wereldwijd zien we betalingsrisico’s over een breed front toenemen”, zegt Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade. “Al zien we wel verschillen in regio’s. In Azië is het risico relatief het minst gestegen, terwijl de Zuid-Amerikaanse landen juist als het meest riskant naar voor komen. In Europa is de kans op wanbetaling groter dan in de VS. Kijken we per sector, dan zien we dat de bouw, textiel en metaalsector het slechtst scoren.”

Gevoelig voor hoge energieprijzen

Het zijn sectoren die heel gevoelig zijn voor de hoge energieprijzen. In de bouw komt ook de gestegen rente extra hard aan. Vooral in Europa hebben de bouwbedrijven het moeilijk. Denk ook aan de gestegen lonen en grondstofkosten in vergelijking met de pre-covidperiode. Daar bovenop zijn er ook nog de dalende vastgoedprijzen. In het Allianz-rapport wordt ook regelgeving (o.a. voor milieu) als belangrijke belemmering genoemd.

Geeroms waarschuwt vooral kmo’s voor het gevaar van wanbetaling: “Eén grote onbetaalde factuur kan de kmo al in de problemen brengen. Ook kunnen er liquiditeitsproblemen ontstaan doordat de betaling van openstaande facturen steeds vaker wordt uitgesteld. Het ene bedrijf steekt zo het andere aan en er ontstaat een domino-effect.”

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten