Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Fiscaliteit & Financiën

Minder aanvragen voor slooppremie

In Vlaanderen daalde het aantal aanvragen voor slooppremies over de periode 2019-2021 met 86%. Waar er in 2019 nog 2.336 premies werden aangevraagd, zijn er dat in 2021 nog slechts 330. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Zuhal Demir op een vraag van Vlaams parlementslid Steven Coenegrachts.

Minder aanvragen voor slooppremie
“Afgelopen jaar werden er minder premies aangevraagd ondanks dat het bedrag van de premie werd opgetrokken van 7.500 naar 10.000 €. Velen zullen gekozen hebben voor de federale maatregel van het verlaagde btw-tarief. De twee premies kunnen niet gecombineerd worden. Maar van waar de steun ook komt, renovatie moeten we blijven stimuleren. Verouderde woningen afbreken en deze vervangen door nieuwbouw is een win-win: voor onze economie, voor het klimaat, voor het wooncomfort én voor de woonkost met de huidige hoge energieprijzen”, zegt Coenegrachts.
 
Voor aanvragen van omgevingsvergunningen vanaf 1 oktober 2018 kunnen particulieren een sloop- en heropbouwpremie vragen. Voor de afbraak en de heropbouw van een woning of appartementsgebouw in Vlaanderen kregen zij voor aanvragen tot eind 2020 een premie van 7.500 €. Vanaf 2021 werd de premie opgetrokken tot 10.000 €. In dertien centrumsteden (Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas) worden geen premies uitgekeerd. Particulieren genieten daar al van een btw-tarief van 6% bij sloop- en heropbouwwerken.
 
Sinds 1 januari 2021 en tot 31 december 2023 is dat verlaagde btw-tarief van 6% uitgebreid naar het volledige Belgische grondgebied. Het verlaagde btw-tarief en de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie cumuleren is echter niet mogelijk.
 
“Het is goed dat er zowel Vlaamse als federale steunmaatregelen beschikbaar zijn, want renoveren is en blijft belangrijk. Hoogstwaarschijnlijk hebben particulieren vorig jaar de afweging gemaakt en het verlaagde btw-tarief van 6% verkozen boven de Vlaamse premie van 10.000 €. In 2021 werd er in België 16.662 keer beroep gedaan op het verlaagde btw-tarief. Liefst 14.791 aanvragen, 89%, kwamen uit Vlaanderen”, weet Steven Coenegrachts.
 
In 2019 ontving de Vlaamse overheid nog 2.336 aanvragen voor een slooppremie. In 2020 kwamen er 1.461 aanvragen binnen. In 2021 zien we een saldo van nog maar 330 premies. “Er is nog veel werk om de klimaatambities waar te maken. Ik denk aan het Vlaamse klimaatakkoord met een renovatieverplichting binnen de vijf jaar na aankoop van een woning. Beide steunmaatregelen moeten dus onder de aandacht gebracht blijven worden. De onbekendheid van de premie was in het verleden al een heikel punt. Het ontgaat veel verbouwers dat ze de keuze hebben tussen de sloop- en heropbouwpremie en het lagere btw-tarief. Dat moet nog duidelijker gemaakt worden, zodat mensen die de premie verkiezen, ze ook aanvragen én ontvangen.”

Van de 140 goedgekeurde premies in 2021 spant de provincie Oost-Vlaanderen de kroon (47) en bengelt Limburg onderaan (14).

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten