Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Fiscaliteit & Financiën

NAV vraagt hervorming btw-landschap

Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) is tevreden dat de btw-korting voor sloop- en heropbouw is verlengd. Zo betaal je op zo’n project maar 6% btw. Hetzelfde tarief geldt voor het merendeel van de renovatieprojecten, maar er vallen ook heel wat renovatieprojecten uit de boot.

NAV vraagt hervorming btw-landschap (1)
"De btw-grens tussen renovatie en heropbouw is vaak grillig. Er bestaat op dat vlak een wirwar aan (onrechtvaardige) btw-regels, waardoor de afweging tussen sloop en renovatie vaak een fiscale keuze is, terwijl dat een technische of ecologische keuze moet zijn. We vinden dat er op de lange termijn gewerkt moet worden aan een grondige hervorming van de regeling in het algemeen”, stelt het NAV.

Vanuit het perspectief van een bouwprofessional is de huidige regeling volgens NAV een bron van frustratie en ergernis. Ze is te complex, erg inefficiënt en zit boordevol onbedoelde beleidseffecten. Tegenover de miljardeninvestering van de overheid staat een regeling die het verduurzamen van ons gebouwenpatrimonium eerder in de weg staat, dan dat ze er een oplossing voor creëert.
In de praktijk is de keuze tussen verbouwen en herbouwen geen zwart-wit scenario. De meeste energetische renovaties bevinden zich in de grijze zone daar tussenin. Woningen die niet gesloopt moeten worden, maar te ernstig vervallen zijn, dreigen tussen wal en schip te vallen.

Die worden té grootschalig gerenoveerd om van het 6%-tarief voor renovatie te genieten, maar vallen ook buiten de voorwaarden van hetzelfde tarief voor sloop en heropbouw. De btw-regelgeving bevat volgens NAV wel meer van dergelijke kronkels die de zaken nodeloos complex maken.

Voor de sectorvereniging zijn dit voldoende redenen om in te zetten op een fundamentele hervorming van het btw-landschap. De huidige regels moeten geschrapt worden en vervangen door een eenvoudig systeem, waarbij zowel renovatie als sloop en herbouw onder het verlaagde tarief vallen. Bovendien zou ook de dienstverlening van architecten, energiedeskundigen en ingenieurs in de context van renovatie en herbouwprojecten onder dat tarief moeten vallen.

Door sociale voorwaarden te koppelen aan de regeling wordt dit haalbaar vanuit het Europese perspectief en kan de budgettaire impact verder worden beperkt omdat een eenvoudige regeling voor een ontlasting van de administratie en dus een slankere overheid zorgt. NAV bezorgde hierover aan alle meerderheidspartijen al concrete voorstellen.

“Een hervorming dringt zich des te meer op nu door de globale politieke evoluties de doelstellingen met betrekkinng tot duurzaamheid en energie-onafhankelijkheid versneld moeten worden gerealiseerd”, besluiten NAV-directeur Steven Lannoo, NAV-voorzitter en architect Dirk Mattheeuws en NAV-adjunct-directeur Pieter De Groote.

Netwerk Architecten Vlaanderen is een netwerkorganisatie voor architecten met bijna 3.000 aangesloten kantoren. Zij vertegenwoordigen samen meer dan 5.500 leden. Daarmee is NAV de meest representatieve organisatie voor architecten in Vlaanderen, Brussel en België. NAV is aangesloten bij de Federatie Vrije Beroepen en Unizo, organisator van de Renovatiedag en Mijn Thuis Op Maat en initiatiefnemer van Zoekeenarchitect.be.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten