Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Fiscaliteit & Financiën

Nieuwe tarieven kilometerheffing vrachtwagens vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli 2023 gelden in heel België nieuwe tarieven voor de kilometerheffing. In Vlaanderen en Brussel gaat het over een indexaanpassing, terwijl in Wallonië een reële tariefaanpassing wordt doorgevoerd. Alle Belgische en buitenlandse vrachtwagens met een maximaal toegelaten massa van meer dan 3,5 ton en opleggertrekkende voertuigen van categorie N1 met carrosseriecode BC vallen onder deze verplichting.

AdobeStock_333549212

De software van ingeschakelde OBU’s (On Board Units) van de zeven dienstverleners die in België voor de kilometerheffing zijn geaccrediteerd, zal automatisch worden geüpdatet met de nieuwe tarieven. Het gaat over de systemen van Axxès, Eurotoll, Satellic, Telepass, Toll4Europe, TotalEnergies Marketing Services en W.A.G. Payment Solutions.

Het bedrag per gereden kilometer op betalende tolwegen hangt van drie factoren af: het gewest waar de weg ligt, de MTM (maximaal toegelaten massa) en de Euro-emissienorm van het voertuig. De kilometerheffing hanteert drie MTM-categorieën (meer dan 3,5 ton tot 12 ton, meer dan 12 ton tot 32 ton, en meer dan 32 ton) en zeven Euronormen (van de meest vervuilende Euro 0-norm tot de meest milieuvriendelijke Euro 6-norm). Hoe hoger de Euronorm van het voertuig en hoe lager zijn MTM, hoe voordeliger het tarief per gereden kilometer. De nieuwe tarieven zijn te vinden op https://www.viapass.be

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten