Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Fiscaliteit & Financiën

Toenemende kredietrisico’s in bouwsector bemoeilijken groei

De Belgische bouwsector zal het tweede kwartaal afsluiten met een groei van 2,2%, maar de vooruitzichten voor de rest van het jaar zijn minder rooskleurig. Door de hoge materiaal- en loonkost, zullen de kredietrisico’s in de Belgische én Europese bouwsector toenemen.

BKBC - 2024-05-31T143922.470
Adobe Stock

De wereldwijde bouwproductie laat een stijging zien van 2% in 2024, maar toch zullen de vooruitzichten voor de sector somber blijven. Dat zijn de conclusies van het nieuwste rapport over de bouwsector van kredietverzekeraar Atradius.

Terwijl de bouwproductie in België Q2 van 2024 zal afsluiten met een groei van 2,20%, zijn de vooruitzichten voor de tweede helft van 2024 minder rooskleurig (0,6% groei). Ook in 2025 blijft die trend zich in aanhouden.

“We zien nog steeds toenemende kredietrisico’s voor bouwbedrijven, die zich vooral op de Europese markten laten voelen”, zegt Dimitri Pelckmans, head of risk services van Atradius België. “Bouwbedrijven blijven worstelen met hoge kosten van materiaal. Vooral in Europa zijn er geen natuurlijke grondstoffen, waardoor buitenlandse mogendheden zoals China en Canada de prijszetting bepalen en Europese bouwbedrijven moeten volgen. Verder kampen Belgische en Europese bouwbedrijven met een stijgende loonkost én een tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Tenslotte is er nog eens de Europese regulering rond duurzaamheid die de groei bemoeilijkt.” 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten