Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Fiscaliteit & Financiën

Verlaagde btw op sloop en heropbouw wordt één jaar verlengd

De federale regering heeft zopas beslist om de verlaagde btw van 6% op sloop en wederopbouw te verlengen tot 2023. Normaal gezien liep die maatregel eind dit jaar af. CD&V had een wetsvoorstel ingediend voor een verlenging tot 2024, maar zover komt het niet. De Confederatie Bouw en Bouwunie pleitten al lang voor een verlenging en de Confederatie Bouw is dus heel tevreden dat deze nu doorgevoerd wordt.

Verlaagde btw
“Het is een maatregel die goed is voor het klimaat en de koopkracht van de mensen. Sloop en heropbouw laat toe om het energieverbruik van een huis sterk te reduceren, wat heel belangrijk is nu de energieprijzen door het dak gaan”, zegt Niko Demeester, CEO van de Confederatie Bouw.
 
Zonnepanelen
 
De sectorfederatie is ook enthousiast over de verlaging van de btw naar 6% voor warmtepompen en zonnepanelen, ook voor nieuwbouw, en het energiezuinig maken van overheidsgebouwen.
 
De Confederatie Bouw vroeg al een tijd om de tijdelijke algemene btw-verlaging van 21% naar 6% op sloop en heropbouw van te verlengen. Een verlenging van deze maatregel was volgens de sectorfederatie noodzakelijk om zekerheid te bieden aan projecten die nu nog in een beginfase zitten, maar waarvan de vergunning binnenkort wordt afgeleverd en er vervolgens een afbraak dient te gebeuren (archeologisch onderzoek, sonderingsstudie ’s, enz.,…). Gevolg is immers dat de effectieve bouw pas na december 2022 kan beginnen.
 
Zekerheid
 
Ook wanneer het gaat over grotere bouwprojecten (bv. meer dan tien appartementen) krijgt men die bouwtermijn in de praktijk voor eind december 2022 niet af. Het resultaat zou geweest zijn dat heel veel kopers voor te slopen verouderde panden daardoor afgeschrikt worden. Zij zouden wel willen kopen, maar begrijpelijker wijze willen zij de zekerheid hebben dat zij kunnen genieten van het 6% btw-regime.
 
“Sloop en heropbouw van verouderde panden is in de meeste gevallen veel beter voor het klimaat en het milieu dan gedeeltelijke renovatie. Het vermindert ook de druk om nieuwe bouwgronden aan te snijden. We zijn blij dat de federale regering hieraan gevolg geeft. Wel moeten natuurlijk nog de concrete toepassingsmodaliteiten van deze maatregel verduidelijkt worden”, besluit Niko Demeester.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten