Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Fiscaliteit & Financiën

Verlaagde btw-regeling voor sloop en heropbouw wellicht ook na 2022

De Vlaamse regering heeft de federale regering officieel gevraagd om het verlaagde btw-tarief van 6% voor wie een woning sloopt en heropbouwt ook na 2022 te behouden. Bouwunie hoopt, net als de Confederatie Bouw, dat het dossier snel op de federale regeringstafel komt en dat er voldoende steun is vanuit de andere regeringspartijen.

Verlaagde btw-regeling voor sloop en heropbouw wellicht ook na 2022 (1)
©gabort - stock.adobe.com
Sinds 1 januari geldt in heel België een verlaagd btw-tarief van 6 in plaats van 21% voor de sloop en heropbouw van een woning. Het gaat om een tijdelijke maatregel, met specifieke voorwaarden. Eind 2022 loopt die gunstmaatregel af. Nochtans is één van de beslissingen uit het recente Vlaamse klimaatplan dat wie een energieverslindende woning koopt, deze na 2023 verplicht moet renoveren.
 
De btw-tarieven zijn echter een federale bevoegdheid, vandaar de vraag van de Vlaamse regering om de gunstmaatregel van 6% ook na 2022 te behouden. Dat kan de Vlaming motiveren om de nodige investeringen uit te voeren. Vlaanderen vraagt dat de federale overheid snel een beslissing neemt zodat mensen weten waar ze aan toe zijn. Overigens is nog niet berekend welk effect de gunstmaatregel tot nu toe heeft gehad en hoeveel minder inkomsten de staat door de btw-verlaging binnenkreeg.
 
Bouwunie is tevreden dat de Vlaamse ministers Matthias Diependaele en Zuhal Demir de vraag om verlenging van het gunstig btw-tarief van 6% voor sloop en heropbouw steunen. Federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem  bevestigde in september op een evenement van Bouwunie al dat hij ook gewonnen is voor het verlengen van de gunstmaatregel.
 
Bouwunie hoopt dat het dossier nu snel op de federale regeringstafel komt omdat er geen meer te verliezen is. De maatregel loopt momenteel voor gans België tot eind 2022. Vele mensen wachten op verduidelijking of de maatregel verlengd wordt vooraleer ze beslissen om af te breken en opnieuw te bouwen. De doorlooptijd van een bouwproces duurt verscheidene maanden.
 
“Het is hoog tijd om de beslissing tot verlenging te nemen. Wie nu de stap zet om een oud pand te kopen en kiest voor sloop en heropbouw heeft nog een heel traject voor de boeg. Vooraleer de bouw kan starten moet men eerst de koop afronden en vervolgens de bouwplannen samen met een architect uitwerken en concretiseren. Dan is het wachtten op de vergunning en tenslotte moet een aannemer gezocht worden.”
 
“Door de volle orderboeken zal de effectieve start van de bouw ook nog een aantal maanden duren. Daardoor zullen mensen die nu en de volgende maanden kiezen om gebruik te maken van de maatregel wellicht niet meer volledig van het btw-tarief van zes procent kunnen genieten”, vreest Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.
 
“Wachten tot eind 2022 om deze maatregel te verlengen is geen goede piste. Op die manier riskeren we dat een hele hoop mensen die vandaag wachten of twijfelen niet overstag zullen gaan. Dit is wat we net willen vermijden. Het moet nu toch vooral de bedoeling zijn om potentiële bouwers te overtuigen en de betaalbaarheid van een nieuwe woning te verbeteren.”
 
“Anders zullen meer mensen geneigd zijn hun vernieuwbouwproject uit te stellen, wat energetisch uiteraard niet de beste optie is. Belangrijk om weten is dat, in tegenstelling tot btw-verlagingen in andere sectoren, zoals bijvoorbeeld de horeca, een btw-verlaging in de bouw quasi steeds volledig ten goede komt aan de klant”, besluit Jean-Pierre Waeytens.
 
Ook de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) steunt, samen met de nationale Confederatie Bouw, het initiatief van de Vlaamse regering om de verlenging te vragen van het gunstige btw-tarief. De VCB vreest dat heel wat verbouwers sloop en heropbouw niet overwegen bij een btw-tarief van 21%, hoewel dat ecologisch en bouwkundig nodig kan zijn.  
 
Voorts heeft een recente studie van het Steunpunt wonen aangegeven dat deze maatregel zich voor de overheid meteen voor de helft terugverdient dankzij de toename van economische activiteit. Bovendien verdwijnen er oude versleten gebouwen uit het straatbeeld, wordt asbest versneld verwijderd en helpt het bijkomende wooneenheden te realiseren binnen bestaand ruimtebeslag.
 
“Er is dus geen enkele reden om dat verlaagde btw-tarief van 6% op sloop en heropbouw in heel België niet te verlengen na 2022. Ook voor de in juli door de overstromingen geteisterde gebieden in Wallonië is een verlenging van die fiscale maatregel van groot belang. Heel wat woningen zullen daar gesloopt moeten worden, maar dat proces zal nog niet helemaal rond zijn voor eind volgend jaar”, aldus Niko Demeester, directeur-generaal van de Confederatie Bouw.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten