Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Fiscaliteit & Financiën

Wonen en bouwen niet zwaarder belasten

De Confederatie Bouw ziet na een eerste analyse zowel positieve als negatieve punten in de blauwdruk die minister van Financiën Vincent Van Peteghem klaar heeft om onze belastingen te hervormen. De sectorfederatie vraagt ook om fiscale stimulansen toe te kennen voor zowel nieuwbouw, renovatie en sloop-heropbouw om alle milieudoelstellingen te behalen.

Wonen en bouwen niet zwaarder belasten

Positief aan het hervormingsplan van Van Peteghem is dat de lasten op arbeid met 10 miljard euro worden verlaagd en dat zonder belasting op de eigen woning en dat de minister het verlaagde btw-tarief op sloop en heropbouw van de enige en eigen woning, dat eind 2023 afloopt, wil verlengen.

“De blauwdruk tot fiscale hervorming wil echter ook de verlaagde btw-tarieven van 6% en 12% harmoniseren in een nieuw btw-tarief van 9%. Voor de bouwsector betekent dat een rake en kostenverhogende klap, omdat voor renovatie en sloop-wederopbouw momenteel een btw-tarief van 6% geldt. Het kan niet dat de personenbelasting wordt verlaagd door de btw op renovatie en sloop en wederopbouw te verhogen”, aldus Niko Demeester, CEO van de Confederatie Bouw.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten