Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

7 op de 10 bouwbedrijven had meer zieke werknemers tijdens bouwverlof

Word je ziek tijdens je vakantie, dan kan je als werknemer die ziektedagen sinds 1 januari van dit jaar ‘recupereren’. “Eén op de zes bouwbedrijven kreeg tijdens het zomerbouwverlof te maken met werknemers die ziek werden en die vakantie wilden recupereren”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. “Zeven op de tien van die bouwbedrijven geeft aan dat het over meer ziektegevallen gaat in vergelijking met andere jaren.”

BKBC - 2024-09-03T101106.272
Adobe Stock

De eerste voorlopige cijfers van een sociaal secretariaat bevestigen alvast de trend. Zo steeg het aantal dagen gewaarborgd loon spectaculair in vergelijking met vorige zomer. De werkgever moet namelijk sinds dit jaar gewaarborgd loon betalen voor die ziektedagen, bovenop het vakantiegeld dat al in juni was gestort. “Natuurlijk is er begrip van werkgevers voor werknemers die ziek zijn. Maar dat zij voor ziekte tijdens de vakantie financieel, logistiek én administratief moeten opdraaien, is er toch over”, aldus Waeytens.

Dat geldt voor werkgevers in alle sectoren, maar voor bouwwerkgevers is de situatie nog net iets anders. “Het gros van de bouwbedrijven volgt het collectieve bouwverlof. Inclusief de zaakvoerder. Valt een werknemer ziek tijdens de vakantie, dan moet de werkgever tijdens zijn eigen vakantie de administratie voor die ziekte regelen. Zeker voor kleinere kmo’s kan dit voor problemen zorgen.”

Tot zolang de betaling van het gewaarborgd loon en de afwezigheidscontrole niet geregeld zijn, vraagt Bouwunie de opschorting van de toepassing van deze regelgeving.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten