Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Aantal bouwleerlingen volgt de trend nog niet voldoende

Vandaag schrijft Het Nieuwsblad dat er meer leerlingen kiezen voor het technisch of beroepsonderwijs. Helaas is dat nog niet het geval voor het derdegraadsonderwijs bouw. In vergelijking met het vorige schooljaar, is er een kleine daling van 7.971 leerlingen in ‘21-’22 naar 7.860 in het jaar ‘22-’23.

Ontwerp zonder titel - 2024-03-25T101302.743
Adobe Stock

Een positieve evolutie is dat er een lichte stijging is in het aantal vrouwen in bouwrichtingen (van 316 in ‘21-’22 naar 346 in ‘22-’23). Ook de elektriciteitsopleiding in het beroepsonderwijs ziet dit schooljaar een stijging tegenover vorig jaar, met 427 meer leerlingen. 

Duaal leren boomt ondertussen. Cijfers van sectorfonds Constructiv tonen aan dat het aantal leerlingen in een duale opleiding steeg met 39,5% ten opzichte van het voorgaande schooljaar. De grootste toename zien we in Limburg (+150%), gevolgd door West-Vlaanderen (+72,7%), Antwerpen (+70,8%), Oost-Vlaanderen (+11,3%) en Vlaams-Brabant (+4,3%). 

Er zijn momenteel zo’n 40 bouwrichtingen die duaal aangeboden worden, naast de opleidingen ‘leren en werken’, die in de toekomst mee opgenomen worden in duaal leren. Er zijn echter nog meer leerlingen nodig in deze opleidingen, zeker met de renovatiegolf en energietransitie die zo’n 20.000 extra jobs zal creëren in de nabije toekomst.  “Daarom willen we, samen met de Vlaamse Overheid, deze opleidingen blijven promoten. Duaal leren is een heel goede manier om leerlingen echt te doen proeven van de jobs en wordt hopelijk alleen maar populairder”, aldus Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen. 


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten