Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Actieplan Brouns en Weyts: “goede stap richting 100% duaal leersysteem”

Ministers Brouns en Weyts hebben een actieplan klaar om meer leerlingen naar TSO- en BSO-richtingen te lokken. “Elk initiatief om meer leerlingen te doen kiezen voor bouwopleidingen, bekijken we met open blik”, reageert Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.

Ontwerp zonder titel - 2024-03-15T103019.843
Adobe Stock

Het plan van de ministers zet in op:

  • Financiële ondersteuning om richtingen te ondersteunen die veel investeringen moeten doen in materiaal. 
  • Talentcenters om de interesses en talenten van jongeren beter in kaart te brengen. 
  • Versterking van Technisch en STEM-onderwijs.
  • Duaal Leren. 

Bouwunie ziet vooral brood in het versterken van het duaal leren. Bouwscholen moeten niet langer naast een duaal leertraject ook nog een voltijds leertraject met stage aanbieden. 

“Het is een eerste goede stap richting een 100% duaal leersysteem voor de bouwrichtingen”, aldus Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. Bouwunie wil echter nog een stap verder gaan en evolueren naar zogenaamde superbouwscholen. De bouworganisatie juicht ook de middelen van het Excellentiefonds voor schoolwedstrijden en olympiades toe en maakt er zelf al gebruik van. Zo organiseert ze onder andere hiermee de Bouwschoolaward. Bouwunie noemt het een gemiste kans dat in het actieplan de aandacht vooral gaat naar de talentencentra, terwijl er ook goede sectorale initiatieven bestaan om jongeren bewuster te laten kiezen voor een bepaalde richting. Zoals mijnstemcheck.be.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten