Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Afschaffing ziektebriefje voor één dag heeft positieve impact

Volgens een analyse van Acerta op basis van de gegevens van 260.000 werknemers blijkt de afschaffing van het ziektebriefje voor één dag voor minder ziekteverzuim te zorgen. Alhoewel meer werknemers zich in het eerste kwartaal van 2023 exact één dag ziek meldden, blijkt het totale korte ziekteverzuim met 5% te zijn afgenomen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

AdobeStock_126018794

Sinds eind november 2022 kunnen werknemers drie keer per jaar 1 dag van het werk afwezig blijven wegens ziekte zonder dat ze daarvoor naar de huisarts voor een ziektebriefje moeten. En dat blijkt een positief effect te hebben. In het eerste kwartaal van dit jaar ging 3,4 % van de werkbare uren verloren door kort ziekteverzuim, tegenover 3,6%  in 2022. Tegelijkertijd waren er in diezelfde periode minder zieken op de werkvloer: 72,6 % van de werkende Belgen was de afgelopen maanden geen enkele dag ziek (tegenover 70,6%  vorig jaar). Weliswaar zat 10,9 % van de werknemers één of meerdere keren exact één dag ziek thuis. In 2022 was dat 10,6 % en in coronajaar 2021 was dat 9,3 %. Ook het aantal werknemers dat effectief één keer 1 dag ziek thuis bleef, is gestegen van 2,4 naar 3,0% . Deze eerste analyse van Acerta toont dus duidelijk aan dat de afschaffing van het ziektebriefje niet tot een hoger verzuim leidt. Werknemers gaan na hun dag afwezigheid blijkbaar vaker meteen terug aan het werk, terwijl ze met een ziektebriefje vaak een paar dagen ziekteverlof hadden gekregen. 


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten