Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Arbeidsdeal zal niet volstaan om vacatures in te vullen

De ministerraad boog zich op vrijdag 16 november over enkele maatregelen van de arbeidsdeal die afgelopen zomer werd voorgesteld. De Confederatie Bouw is tevreden dat de federale regering die deal snel aanpakt en vraagt om een snelle inwerkingtreding ervan omdat ze ervan overtuigd is dat het probleem van de knelpuntberoepen hier deels mee kan worden opgelost. Desondanks zullen de 13.000 vacatures in de bouw volgens haar niet helemaal ingevuld worden, arbeidsdeal of niet.

arbeidsdeal

De Confederatie Bouw vraagt in haar memorandum de snelle uitvoering en inwerkingtreding van de arbeidsdeal die beklonken werd in het zomerakkoord van juli dit jaar. De sectorfederatie meent dat de arbeidsdeal het probleem van de knelpuntberoepen deels kan oplossen en dringt daarom aan op spoed bij de uitwerking en invoering van die set maatregelen.

Toch vreest ze dat de arbeidsdeal onvoldoende zal zijn om de 13.000 vacatures in de bouw helemaal in te vullen; daarvoor zijn de voorgestelde maatregelen ontoereikend en is het aantal vacatures te groot. Om het tekort aan arbeidskrachten weg te werken is volgens de Confederatie Bouw vooral een mentaliteitsswitch nodig in het onderwijs. Duaal leren moet daarbij de prioriteit vormen, maar dat onderwijsstelsel geraakt ondanks regionale inspanningen op dat vlak erg moeilijk ingeburgerd in ons land.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten