Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Basisveiligheidsopleiding op bouwwerf is blijkbaar niet voor iedereen

Een maand vóór het einde van de tolerantieperiode zijn ruim zes op de tien bouwbedrijven in orde met de verplichte basisveiligheidsopleiding. Bouwunie stelt echter vast dat de verplichte opleiding blijkbaar niet voor alle aanwezigen op de bouwwerf geldt en vraagt om de wetgeving voor iedereen in te voeren in het belang van ieders veiligheid. De Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk heeft hierover al langer advies uitgebracht, maar dat is nog niet omgezet in wetgeving.

Basisveiligheidsopleiding op bouwwef is blijkbaar niet voor iedereen

"Dat de meerderheid van de bedrijven zich snel in orde stelde, bewijst dat de bouw veiligheid hoog in het vaandel draagt en er alles aan doet om in orde te zijn met de geldende regelgeving", aldus Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. Bouwunie hekelt wel de bestaande discrepantie tussen de bouwvakarbeiders en alle anderen. “De verplichte opleiding geldt vandaag nog steeds enkel voor de bouwvakarbeiders. Maar arbeiders uit een andere sector, buitenlandse werknemers of zelfstandigen die op een bouwwerf precies hetzelfde werk uitvoeren, moeten die opleiding niet volgen. Is veiligheid voor hen dan niet belangrijk?", vraagt Waeytens zich af. 

Sinds 1 april 2022 moet iedereen die werkt op een bouwwerf een basisveiligheidsopleiding van minstens acht uur hebben gevolgd, tenzij ze door ervaring zijn vrijgesteld. Uit een rondvraag van Bouwunie blijkt dat twee op de tien bouwbedrijven niet op de hoogte zijn van de nieuwe regels of er nog niet mee in orde zijn. Vanaf april moet elke nieuwe bouwvakarbeider (PC 124) de opleiding binnen de maand volgen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten