Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Steeds minder bedrijfsopleidingen voor werkzoekenden

Het aantal Vlaamse werkzoekenden dat via het systeem van Individuele Beroepsopleidingen (IBO) een opleiding volgt op de werkvloer daalde op vijf jaar tijd met bijna de helft, zo blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne opvroeg bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB). Via dit systeem krijgen werkzoekenden de kans om een aantal maanden mee te draaien op de werkvloer om zo de nodige competenties onder de knie te krijgen en krijgen ze nadien een contract van onbepaalde duur.

Steeds minder bedrijfsopleidingen voor werkzoekenden
TBC

Volgens de ondernemersorganisatie Unizo is de afname vooral te wijten aan de krapte op de arbeidsmarkt en aan de steeds groter wordende groep van werkzoekenden die ver van onze arbeidsmarkt verwijderd zijn. Ondernemers hebben niet langer de luxe om uitgebreid te kiezen uit potentiële kandidaten en dus moeten ze snel reageren. In plaats van te kiezen voor een IBO-systeem, bieden ondernemers onmiddellijk een contract aan uit vrees dat een andere werkgever met deze persoon aan de haal gaat. De werknemer wordt dus nadien opgeleid.

 De IBO worden vandaag enkel en alleen op initiatief van een ondernemer of bedrijven georganiseerd. Unizotopman Danny Van Assche roept de VDAB op om zelf ook meer proactief bedrijven te contacteren en gepaste voorstellen te doen. Unizo stelt ook voor om de beroepsinlevingsstage bewust meer in te zetten in de activering van 55-plussers. Op die manier worden hun competenties bijgeschaafd waar nodig en kunnen 55-plussers tonen aan werkgevers dat ze nog heel wat in hun mars hebben.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten