Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Belg wil 2,4 dagen per week thuis werken

Na Covid-19 is thuiswerk eerder regel dan uitzondering. Uit een onderzoek van Bright Plus blijkt dat 70% van de Belgische werknemers dit effectief mogen doen, alhoewel het voor 13,4% enkel kan in uitzonderlijke gevallen. Gemiddeld wordt 1,5 dagen per week van thuis uit gewerkt, maar de Belg zou dat eigenlijk graag naar 2 tot 3 dagen zien opgetrokken worden.

Thuiswerk onderzoek

Vooral in Vlaanderen en Brussel is thuiswerk goed ingeburgerd. Respectievelijk 59,3% en 55,4% van de medewerkers krijgen deze mogelijkheid in normale omstandigheden, tegenover slechts  39,2% in Wallonië. Vlamingen en Brusselaars werken ook vaker van thuis uit: gemiddeld 1,6 dag per week tegenover 1 dag in Wallonië. Het vertrouwen van de werkgevers in het team verschilt dan ook aanzienlijk: 81,6% in Vlaanderen, 86,2% in de hoofdstad en 64,2% in het Franstalig landsgedeelte. 

Er zijn verschillende redenen om thuis te werken. 69% doet dit omdat ze zich dan niet hoeven te verplaatsen. 52% van de respondenten zegt dat thuiswerk ervoor zorgt dat ze hun werk en gezinsleven beter kunnen combineren. En 37% stelt dat ze zich thuis beter kunnen concentreren. Amper 1 op 3 komt nog naar kantoor omdat ze dat graag doen. Opvallend is dat jongere medewerkers liever naar kantoor komen dan hun oudere collega’s (41,4% tegenover 24,1%). Voor 44% van de respondenten is het een verplichting vanuit de organisatie. Daarnaast is er ook externe druk vanuit de leidinggevende en collega’s.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten