Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Bijna 4 op de 5 bouwvacatures is in Vlaanderen te vinden

Maar liefst 78% van de openstaande vacatures in de bouwsector zijn van Vlaamse bedrijven afkomstig. Vooral in de provincies West- en Oost-Vlaanderen en Antwerpen lopen de tekorten hoog op. Dit blijkt uit een analyse die Embuild onlangs uitvoerde.

AdobeStock_448752547

De VDAB heeft het voorbije jaar 24.320 vacatures ontvangen voor bouw, electro-technieken en hout. Eind december 2022 stonden daar nog 6.878 van (28%) open. De gezochte profielen zijn vrij divers: 58% van de vacatures is voor bouwvakkers, maar respectievelijk 27 en 15% is voor midden- en langgeschoold personeel zoals werf- en porjectleiders, calculators, BIM-tekenaars en techniekers.

Er zijn sterke regionale verschillen: West-, Oost-Vlaanderen en Antwerpen registreerden in 2022 elk bijna 7.000 vacatures in de VDAB-databank. Voor Limburg en Vlaams-Brabant ligt dit aantal een stuk lager met respectievelijk 2.590 en 1.310. Dit is deels te verklaren door het feit dat er in deze provincies minder grote bouwbedrijven zijn gelokaliseerd. Het blijft trouwens erg moeilijk om de vacatures in te vullen: zo geraken 26% van de vacatures in Antwerpen en 23% in West-Vlaanderen niet ingevuld. In Oost-Vlaanderen is dit zelfs 36%. 


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten