Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Bijna alle bouwbedrijven hebben grote moeite om arbeiders te vinden

Uit een recente peiling van Embuild Vlaanderen blijkt dat bijna negen op de tien bouwbedrijven moeilijkheden hebben om arbeiders aan te werven. Daardoor lopen zij vertragingen op en kampen zij steeds vaker met problemen om opdrachten uit te voeren.

Ontwerp zonder titel (31)
Adobe Stock

De bouwfederatie deed op 8 september een rondvraag om een beeld te krijgen van het personeelstekort. 89% van de bedrijven geeft aan dat ze moeite hebben om arbeiders aan te werven, 41% om bedienden te rekruteren. Voor 90 % van de respondenten veroorzaakt dit problemen om alle orders en werken uit te voeren. Bij 45% hindert dit de groei. 37% gaf zelfs aan dat ze hierdoor problemen hebben om de omzet aan te houden.   

79% van de aannemers heeft het voorbije jaar personeel aangeworven. De meeste aanwervingen waren arbeiders (72%), maar toch ook voor een derde (34%) bedienden. Het aantal bouwbedienden stijgt ook jaar na jaar en de vraag naar hogere profielen, zoals werfleider en calculator bouw, zit in de lift. De meeste aanwervingen gebeuren om bestaande werknemers te vervangen. 

Opvallend is ook dat bijna 30% brood ziet in buitenlandse missies om arbeidskrachten te vinden. 


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten