Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Bouw kan een vijfde van de broodnodige extra jobs leveren

De Vlaamse regering ambieert een werkzaamheidsgraad van 80% tegen 2030. Dat betekent dat de VDAB de komende jaren bijkomend 90.000 mensen dient te activeren. Als jobmotor en groeisector kan de bouw potentieel 20.000 nieuwe jobs of ruim een vijfde van de opdracht invullen. Maar dat vergt de nodige hefbomen.

Ontwerp zonder titel (15)

Zo dienen de inspanningen en de activering door de VDAB nog veel meer gericht ingezet te worden op werkplekleren en ingroeibanen. Aangezien de sector permanent beschikt over bijna 6.700 oningevulde vacatures, heeft de bouw momenteel nood aan gedetacheerde arbeidskrachten van binnen en buiten de EU.

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) becijferde in het BE-REEL rapport dat er vanwege de energietransitie tegen 2030 17.200 à 20.800 bijkomende arbeidsplaatsen in de bouw nodig zijn. Tegen 2045 zal dit benodigde aantal oplopen tot 28.800 à 38.000 werknemers. Naast de extra arbeidskrachten die nodig zijn voor de energietransitie en de verwachte toename aan renovaties, is er de vervangingsvraag als gevolg van de vergrijzing van het bestaande personeelsbestand. Die toekomstige vervangingsvraag komt neer op 15.000 à 23.000 jobs per jaar. 

Als gevolg van de het groot aantal knelpuntberoepen blijft de bouwsector momenteel voor een deel afhankelijk van gedetacheerde arbeidskrachten: 31% van bouwarbeiders is gedetacheerd en vaak afkomstig van buiten de EU. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten